Teatar OKO

Teatar OKO radi na okupljanju i saradnji mladih, umetnika i stručnjaka iz različitih oblasti koji se ostvaruju kroz multidisciplinarno istraživanje, umetnički rad i stručno usavršavanje.
Edukacija se obavlja kroz tri grupe koje obuhvataju decu i mlade, a voditelji radionica su Snežana Zdravković i Zoran Zlatković. Supervizor rada je Dragoljub Njegru.


“Kada sam pre 9 godina došao na audiciju, tražili su mi da odglumim kamen! Bio sam potpuno zatečen. Samo sam se sklupčao na podu pitajući se šta ja to uopšte radim. Hahahah.. sada mi je tako smešno kada se setim… Ali upravo zbog tog kamena sam i dalje u OKO-u..jer nam daje slobodu da na sceni budemo šta god hoćemo! Stekao sam mnogo prijatelja najrazličitijih profila i zajedno smo odrasli u jednu kreativnu porodicu…zajedno pišemo tekstove, igramo, osmišljavamo javne performanse i predstave, pevamo, zasmejavamo jedni druge.. Naučio sam da budem svoj, hrabar, da pokušam nešto novo, da učim od drugih, i više nisam stidljiv kao prvi dan kada sam prozvan da na sceni budem kamen…”
Nemanja Puvača, 21

574877_407042085986819_138811892_n

Članovi Teatra OKO svih uzrasta učestvovali su na domaćim i međunarodnim susretima, seminarima, konferencijama, radionicama i treninzima koji su posvećeni savremenim tehnikama, pristupima i metodama rada i razvoja u oblastima kulture i umetnosti, obrazovanja, zaštite ljudskih i manjinskih prava, zaštite životne sredine, humanitarnog rada, mirovnih i građanskih inicijativa, međunarodne saradnje, savremenih scenskih oblika i internet kulture kao i očuvanja kulturnih i duhovnih vrednosti.

“Ja sam u OKO ušla pravo iz Teatra Levo (OKO je nastalo kao plod rada Teatra Levo) u kome sam i imala audiciju, i ne sećam je se nešto posebno-bila sam baš mala… Ali se zato sećam ostatka svog OKO života: Naučila sam mnoge stvari koje se tiču zanata, kao samog zanata glume i života čoveka-uloge (nisam mogla da odolom, Stanislavski je progovorio iz mene) … ali tu je i najbitnija stvar- naučila sam da gluma nije zanat, već ponovljeno osećanje na sceni! Prijatelji, scena i uopšte rad na sebi, koji je sastavni deo rada u OKO trupi, pomogli su mi mnogo kada je reč o društvenosti, samopouzdanju i opuštenosti u društvu… I naravno, pomogle su mi i da svaku ulogu još dublje shvatim i da se još čvršće vežem za scenu i glumački poziv…”
Katarina Jugov, 20

Teatar OKO je realizovano i odigrano preko 180 pozorišnih predstava, performansa, interaktivnih prezentacija na teme: zaštite dečijih prava, različitosti, diskriminacije, tolerancije, rešavanja konflikata, emocija, strasti, interkulturalnosti i dr. Najznačanjiji su: “Rastibuđilizovane Klejbezable” (najduže izvođena amaterska predstava na Balkanu sa stažom od 33 godine), “Imam pravo da”, “Telo, uništenje i opstanak”, “Zašto me niko ne razume”, “U plamenu strasti”, “Tri praseta i dva vuka”, “Žak ili pokornost”, “Večeras improvizujemo”, “Horor ekološka bajka”, “Sumnjivo lice”, “Indija, Indija” , “Čikago” itd.

“Došla sam u OKO 2009. godine. Moj prvi zadatak bio je da odglumim svoje omiljeno voće… I tako, dok sam stajala na sceni savijena u oblik banane, isprva mi je bilo užasno smešno, toliko da mi je došlo da se valjam po sceni! Ali tek onda sam shvatila da ako mogu da budem banana, bez blama, straha ili treme-mogu da budem bilo šta! Samo je bitno da celu sebe predam sceni. Ili životu…zavisi iz kog ugla gledaš..”
Katarina Milojevic, 21

Teatar OKO igra predstave, izvodi performanse i prezentacije na Sceni V, Pete beogradske gimanzije u ulici Ilije Garašanina 24, pored bazena Tašmajdan u Beogradu. Repertoar je promenljiv i zavisi odbrojnih aktivnosti Scene V.
Zato molimo cenjenu publiku da se javi na mejl teataroko@sbb.rs ili zdravkovicsn@gmail.com, a mi ćemo vas o svim aktivnostima redovno obaveštavati preko mejling liste.

Pogledajte i kratak prikaz naših predstava!

“Čikago”

DSC_0574 181655_110389932371567_100002016820399_77008_5005272_n-1

180784_110389849038242_100002016820399_77007_845565_n-1

Predstava “Čikago” osvojila je nagrade za najbolju žensku ulogu, kao i za koreografiju na BAP 2011. U stvaranju predstave sami glumci OKO su radila na idejnim rešenjima za kooreografiju, kostim i šminku! Ovaj mjuzikl u izvođenju ansabla OKO, uvek je ispraćen gromoglasnim aplauzom.

“Mala Sirena”

OKO MALA SIRENA 25. februara 2012.PRED PREMIJERU (26)

Predstava “Mala Sirena” jeste bajka za decu i odrasle, koja postavlja pitanja sposobnosti da se prepozna i prihvati ljubav! Predstava u kojoj zajedno igraju najmlađi i najstariji ansambl Teatra OKO.

“U plamenu strasti”

IMG_3995 Image124

Predstava “U plamenu strasti”– namah komično, namah patetično, reči ne vrede ni jedan život, a ljubav samo kao reč lebdi negde na kraju usana, upotrebljena samo da se premosti trenutak. Urnebesna tragikomedija o 4 muškarca, 3 žene i jednom pištolju! Sve što su mogli, a nisu…

“Žak ili pokornost”

Zak ili pokornost 20 6 2008 (8) Zak ili pokornost 20 6 2008 (7)

Zak ili pokornost 20 6 2008 (2)

Predstava “Žak ili pokornost” je predstava teatra apsurda, angažovani tekst Ežena Joneska, pleni surovim i novim humanizmom, stvarnim, hrabrim, bez trunke licemerja, pozivom da se zapitamo da li smo zaista spremni da se borimo za ono za šta se olako  zaričemo za vladavinu prava, zaštitu ljudskih prava, različitost, slobodu izbora, govora ali i slobodu ćutanja… i u isto vreme koliko smo spremni da trpimo i zašto?”

“Sumnjivo lice”

IMG_4818 IMG_4815

Sa moćnim Nušićem,najače oružje u prezentaciji likova, je upravo ono sto sami mladi glumci poseduju, a to je ljubav i hrabrost u scenskom traganju!

“Tri praseta i dva vuka”

Tri praseta i dva vuka  zagoste iz Temerina 24 5 2008 (2)

Pesma, igra, urnebesna bajka komedija po tekstu Milana D.Vukotića okupila je najmlađe oko nimalo lakog zadatka. Madam Guska, Kokoška, Gladni i Žednivuk, Mrša, trša i Deba pokazaće vam da bajke mogu biti drugačije od onih koje su nam čitali kad smo bili mali.

“Telo, uništenje i opstanak”

Istorijat2

Izuzetna predstava, sjajnih glumaca koji pod rediteljskom palicom Z.Zlatkovića koristeći telo kao instrument ljudskih emocija, potreba, govori o svima nama!

“Večeras improvizujemo”

Veceras improvizujemo  17 6 2008 (2) Veceras Improvizujemo  V ta   17 6 2008 (4)

IMG_1629

Predstava “Večeras improvizujemo” je komedija bogata glumačkim izrazom, ispričana kao priča jedne porodice, jedne sredine, kroz život pozorišta kao večite arene u potrazi za umetnošću!

“Podnevna razmišljanja”

Podnevna raymisljanja IMG_4123

Završna prezentacija  polaznika dramskih radionica OKO,  koja priča o nedoumicama, potrebama, željama, sumnjama, hrabrostima, strahovima, radostima svih nas.

“Ordinacija”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSCN0383

Predstava ljudskih karaktera, izbegavanjem  odgovornosti  kojom se traže samo prečice u životu!

“Rastibuđilizovane Klejbezable”

Klejbezabla 1 12 2006 (2) Klejbezabla 1 12 2006

Predstava koja je premijerno izvedena 13.3.1976. godine i od tada se neprekidno igra već 37 godina! “Klejbezable” su ušle u legendu beogradskog pozorišnog života i uvek počinju sa rečenicom: “Izvolite klejbezable!”

“Horor ekološka bajka”

IMG_6115 IMG_6093

Prema ideji najmlađe grupe polaznika radionica “Novi klinci, novo doba” nastala je bajka koja upozorava da je planeta Zemlja sve zagađenija, ljudi sve okrutniji, a dobrota duše pred samoljubljem. Podseća sve nas da smo deo prirode, a samim time i lepote!

Leave a comment