INSTANT DIPLOMA – INSTANT KORUPCIJA

Standard

Koliko danas vredi obrazovanje u Srbiji? Sudeći po cenama školarina na odredjenim fakultetima u Srbiji, zaista mnogo. Studenti državnih fakulteta plaćaju visoke školarine, gotovo kao i studenti privatnih fakulteta, ali nemaju uvid u to na šta fakultet troši njihov novac.  No kako bilo, to je ipak novac koji se uplaćuje legalnim putem, a suma varira od fakulteta do fakulteta.

diploma 1

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Tomislav Živanović, u dnevnom listu Politika, izjavio je da ukoliko postoji korupcija u odredjenoj državi, što kod nas jeste slučaj, onda ni univerzitet nije izuzetak.

Pitanje korupcije na fakultetima, kako državnim tako i privatnim, veoma je zatvoreno, a ako se po koji slučaj i otkrije, proces se otegne kao “gladna godina”. Valja podsetiti javnost na to da afera indeks u Kragujevcu još uvek nije rešena.

Na privatnim fakultetima situacija je još gora. Dešava se da isti student, istoga dana upisuje i osnovne i master studije, a verovatno ih istovremeno i završava i to u rekordnom roku. Na probleme ove vrste mora se urgentno reagovati.

Izlaz iz ovih problema mnogi vide u javnosti, što znači da sve informacije o radu i troškovima fakulteta moraju biti dostupne gradjanima putem interneta, a na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Visokoškolske ustanove nosioci su obaveza utvrdjenih ovim zakonom, ali ga one ne sprovode dosledno, dok nadležno ministarstvo nema nameru da podseća fakultete na svoje obaveze,upozorava poverenik za javne informacije Rodoljub Šabić.  On takodje podseća javnost da treba insistirati na dostupnosti informacija, jer to može biti efikasno antikorupcijsko sredstvo.

Medjutim, pitanje je koliko imamo volje da rešimo ovaj problem. Profesor Živanović takodje upozorava na “iskvarenu klimu u našem društvu” u kojoj se više ceni diploma, nego znanje, što zapravo ide u prilog korupciji, a ne ka rešenju tog pitanja. Diploma umesto završnog pečata na znanje, postaje zamena za znanje.

Marija Stekić

Leave a comment