SLABA SOCIJALNA ZAŠTITA MLADIH U SRBIJI, CIVILNI SEKTOR NUDI REŠENJA

Standard

Programi socijalne zaštite nisu dostupni svim mladima kojima su oni potrebni, posebno kada je reč o zapošljavanju i doškolovavanju, zaključak je istraživanja koju je sprovela Organizacija kreativnog okupljanja (OKO) u okviru projekta “Inicijativa za praćenje socijalne politike”.

1

U većini slučajeva ne postoje budžetska sredstva za realizaciju socijalnih programa u lokalnim samoupravama, a veliki broj mladih korisnika/ca usluga socijalne zaštite pravno su nevidljivi, jer nemaju dokumentaciju. Naime, prema iskustvima nekih organizacija civilnog društva, broj mladih iz ove kategorije, u koju spadaju i beskućnici, u znatnom je porastu.

Ovo su samo neki od zaključaka koje su izložile predstavnice OKO na okruglom stolu, koji je održan 23.januara 2013. godine, u organizaciji Građanskih inicijativa sa ciljem predstavljanja lokalne analize koje opisuju stanje usluga za mlade na opštini Palilula i daju set preporuka vezan za položaj mladih osoba – korisnika/ca usluga socijalne zaštite, mogućnosti njihovog zaposlenja, seta usluga koje pružaoci usluga daju na lokalu, kao i stanja međusektorske saradnje svih relevantnih aktera u ovoj oblasti.

Analiza koju je uradila Organizacija kreativnog okupljanja, u ulozi lokalnog partnera na projektu, biće iskorišćena kao činjenično stanje prilikom pokretanja novih inicijativa za promenu trenuntnog stanja u socijalnoj politici, ali će i sama poslužiti za početak promena kojem OKO teži.

 

Jelena Milutinović

Leave a comment