Darko Stojković, Novi Sad, druga nagrada na konkursu „Internet je KUL, kada sve poštuješ FUL“

Standard

Internet je kul, kad sve poštuješ ful

Prvaci u svemu novom, u reality svetu ili na netu, mladi najlakše nauče sve cake, pa i često kako da naprave štetu. Retko iz loše namere, više zbog fora i zabave, tek se nađe neko uvređen, putem mesendžera, pm-a ili Skajp kamere. Stručne službe zovu to ,,bullying’’, ko se lošije oseća nakon svega – smarač ili uvređen prosto se ne zna, jasno je samo da nam je dosta problema. Da mladost nije ludost, treba da je jasno svima, mladima je frka samo kad prostora za slobodne aktivnosti malo ima.

Zato na internetu svako nađe svoje mesto – fejs, igrice i komunikacija kao najbolja okupacija. Od malih nogu, tastature u ruke iako matorci non stop pričaju da će te tehnologije ,,sve da nas zaglupe’’. Međutim, nisu svesni da se tako kao sunđerom upijaju informacije, dobro – neke više a neke manje bitne zanimacije. To ne znači da je klincima na volji da na netu svašta rade, roditelji su tu uvek da ih iz potencijalnih loših situacija izvade.

Pravila na internetu, slična su onim iz realnog sveta – nije u redu da bilo ko kome smeta. Ne raditi ništa loše što ne želiš da se desi tebi, poštuj ostale da dobro druženje nikada ne izostane. Privatnost na netu isto je važna, ko si i šta radiš ne mora svako da sazna. Zabava onlajn bude ful, samo onda kad si i prema drugima kul. Pa zato pazi – to što si na netu ne znači da si u punoj snazi.

Leave a comment